Uit de koker van Albert

zaterdag, september 27, 2008

selectieve informatie

Gisteren kreeg ik een persbericht van het college (wethouder van der Zon) over de veranderingen in de afvalverwerking. Het bericht plaats ik hieronder. Zeer vervelend voor veel Teylingers is dat in dit bericht niet is opgenomen dat ook de milieustraat in Sassenheim wordt gesloten. de PvdA fractie heeft samen met Trilokaal en D66 nog een poging gewaagd om dit besluit uit te stellen tot de werkelijke planvorming goed voorbereid was, maar VVD en CDA namen genoegen met de globale plannen van de wethouder die er lagen. Conclusie:
De milieustraat in Sassenheim gaat dicht!!!

Zeer vervelend dat dit niet wordt gecommuniseerd met de inwoners van Sassenheim, maar ja, wat niet weet wat niet deert.


Zie het bericht hieronder:

Klankbordgroep
Een klankbordgroep waarin betrokken burgers participeren hebben meegedacht over de invulling van dit plan. Dit eerste afvalbeleidsplan beschrijft hoe de gemeente het afvalbeheer in de toekomst vormgeeft. De gemeente gaat de komende jaren meer aandacht geven aan afvalscheiding en afvalpreventie.

Milieustraat Warmond dicht
Per 1 januari 2009 gaat de milieustraat in Warmond dicht. De kosten om deze milieustraat open te houden zijn hoog. De besparing die de sluiting oplevert, wordt gebruikt voor meer scheidingsmogelijkheden en betere service op de andere milieustraten, o.a. door langere openingstijden. Uiteindelijk streeft de gemeente naar één centrale milieustraat in Teylingen, maar dit moet nog verder uitgewerkt. Voorafgaand aan de sluiting worden de inwoners direct geïnformeerd.

Nieuwe huisvuilcontainers
Alledrie de kernen krijgen nieuwe huisvuilcontainers, de zogenaamde minicontainers,
één voor restafval en één voor GFT. Warmond en Sassenheim hebben zo’n soortgelijk systeem al, maar de bakken zijn iets anders. Voorlopig merken de inwoners van Teylingen hier nog niets van. De omruil staat gepland in het laatste kwartaal van 2009.
Er is gebleken dat het werken met één inzamelsysteem goedkoper is en dat er meer afval gescheiden wordt aangeboden bij twee aparte bakken voor huisvuil en GFT.

Ondergrondse containers
Om het straatbeeld te verfraaien en het inzamelgemak te verhogen gaat de gemeente bij hoogbouwlocaties waar mogelijk, ondergrondse containers plaatsen voor restafval. Op deze locaties wordt niet langer groente- en fruitafval ingezameld. Daarnaast gaat de gemeente verder met het plaatsen van ondergrondse containers bij milieuparkjes voor glas, papier en karton.

De vervuiler betaalt
De gemeente onderzoekt in 2009 de invoering van een nieuwe tarievenstructuur op basis van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Afhankelijk van de keuze voor een grote of kleine afvalbak (240 of 140 liter) betalen burgers dan meer of minder afvalstoffenheffing. Dit is het vastgestelde bedrag dat per jaar per huishouden wordt betaald.

Meer informatie
Binnenkort worden de veranderingen uit dit nieuwe afvalbeleid per onderdeel nader toegelicht. Voorafgaand aan veranderingen informeert de gemeente de betreffende inwoners. Het afvalbeleidsplan ligt ter inzage in het gemeentekantoor Sassenheim. Het plan is ook te lezen op onze website