Uit de koker van Albert

vrijdag, januari 19, 2007

Holland Rijnland

Gisterenavond heeft de raad van Teylingen een discussieavond georganiseerd met Henry Lenferink als voorzitter van de regio Holland Rijnland (en burgemeester van Leiden). Ik moet zeggen ik vond het een goede discussie. Ik heb namens de PvdA ingebracht dat Holland Rijnland veel van ons vraagt. Een investering van zo’n 750.000 euro per jaar voor de komende 15 jaar. Wij moeten kunnen uitleggen waarom wij dat doen.

Het project, wat de naam heeft; “Investeringsstrategie Holland Rijnland”, is al enige tijd in voorbereiding. Wij hebben op diverse bijeenkomsten aangegeven, dat we aandacht willen voor de investeringen in de bollengemeenten en Teylingen in het bijzonder. Daar is wel naar geluisterd moet ik zeggen. Inwoners van Teylingen hebben baat bij de versterking van Greenpoort, de ontwikkeling van de Ruïne van Teylingen en de aanleg van een nieuwe oost west verbinding in het noorden van de regio. Natuurlijk hebben ook wij wensen. Zo zouden wij ook willen dat de plannen die wij hebben met de noordelijke randweg en het station Sassenheim met eenzelfde soort constructie zouden kunnen worden aangepakt. En dat de regiogemeenten zich daar ook aan committeren. Wij willen als het plan doorgaat dat er goede communicatie wordt opgezet in de richting van alle inwoners van Holland Rijnland. Wij vinden dat er een goede fasering in de projecten moet worden aangebracht. Belangrijk vinden wij dat eerst de Rijn en Gouwelijn en de Rijnlandroute (een verbinding tussen Katwijk A44 en A4 onder Leiden door). Dat is nodig voor de ontwikkeling van vliegkamp Valkenburg. Als dat niet gebeurd blijft de druk op Bollenstad onverminderd groot en dat willen wij echt niet. Daarna moet de ontwikkeling van Greenpoort en de aanleg van de noordelijke ontsluiting Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse A44 en A4 worden opgepakt.

De heer Lenferink was wat mij betreft glashelder. Er komen geen projecten bij, hier moet u het mee doen, de bollengemeenten halen er meer uit dan ze inbrengen, als u ja zegt is dit het plan en extra randvoorwaarden zullen wij niet accepteren. Hij was het met ons eens over de communicatie en de fasering.

Wij weten dus wat we moeten doen. De afweging tussen meedoen en projecten in en om Teylingen omarmen, of niet mee gaan doen en aan de zijlijn aanschouwen hoe anderen die wel hun nek uitsteken onze regio verder ontwikkelen. De afweging is lastig, en vraagt politieke moed. We zullen de discussie dus voeren in de eerst volgende commissie Bestuur Financiën en Toerisme.