Uit de koker van Albert

vrijdag, februari 10, 2006

Commissie Bestuur Financiën en Toerisme

Gisterenavond was er de reguliere vergadering van de commissie bestuur financiën en toerisme. Belangrijkste onderwerp was daar volgens mij de begroting van Teylingen. Er was vanuit verschillende partijen (en ook van uit de PvdA) best wel kritiek op deze begroting. Nu moet u weten dat het een samenvoeging is van de vastgestelde meerjarenbegrotingen van Sassenheim, Voorhout en Warmond, aangevuld met zaken uit het visiedocument "bouwstenen voor de toekomst" en een aantal investeringen. Wat de PvdA betreft heb ik verwoord dat hoewel er een aantal kritische noten te maken zijn over deze eerste begroting we (en vooral het college) wel verder moeten. Op 1 april a.s. moet er immers een goedgekeurde begroting naar de provincie.

Rond de grote investeringen hebben we afgesproken dat deze nog een keer in de raad komen. Het college zal een voorstel voorbereiden waarin de investeringen die nog een keer terugkomen en waar dan nog een inhoudelijke discussie over wordt gevoerd worden aangegeven. Als richtlijn heeft de commissie het college meegegeven om uit te gaan van investeringen van meer dan 50.000 euro. Als snel werd mij duidelijk dat er bijvoorbeeld een investering is opgenomen over de kleedkamers van Forholte van 500.000 euro. Hier is in Voorhout nooit in de raad een besluit over genomen, maar er zijn door het college wel afspraken gemaakt met Forholte. Vanwege constistentie en geloofwaardigheid moeten we hier dus in de raad wel over spreken, maar Forholte moet er ook van op aan kunnen dat men wel door kan gaan met de voorbereiding van het plaatsten van nieuwe kleedkamers.

Elsbeth heeft nog een poging gewaagd om de gedragscode van collegeleden aan te scherpen door de bodem van te melden geschenken te verlagen van 50 euro naar 0 euro. De PvdA vindt dat alle geschenken gemeld moeten worden. Daarbij heeft Elsbeth ook aangegeven dat er een eigen verantwoordelijkheid is en dat bij twijfel het advies moet zijn; niet doen en bespreken in het college. De rest van de raad zag de aanscherping echter niet zitten. Wij hebben in ieder geval wel gemeld dat wij een schep cadeau hebben gekregen van de fractie van D66, dit om alle schijn maar te vermijden.

Over de evaluatie van Holland Rijnland heeft de PvdA weer een keer ingebracht dat er een scheiding zou moeten zijn tussen Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur. Wij vinden dat het AB gevuld zou moeten worden met raadsleden het het DB met collegeleden. De legitimiteit en betrokkenheid van de raden bij Holland Rijnland worden naar onze mening aanzienlijk verbeterd.
Ook het aantal AB leden zou drastisch teruggebracht moeten worden naar maximaal 2 a 3 leden per gemeenteraad. Ik heb nooit begrepen waarom Leiden veel meer vertegenwoordigers zou moeten hebben dan Teylingen of Noordwijkerhout. Op elk lid komt hetzelfde hoeveelheid werk af en de stemmingsverhouding kun je regelen met het inwonersaantal.

In ieder geval hebben we afgesproken dat we in een volgende commissievergadering verder debatteren over de werkwijze in de richting van Holland Rijnland. De PvdA is van mening dat we daar veel meer vooraf aan standpunt bepaling moeten doen en niet moeten afwachten tot de collegeleden met een verantwoording komen van het ingenomen standpunt.