Uit de koker van Albert

zaterdag, april 25, 2009

Raadsvergaderingen

Ik ben wegens een erg druk programma een beetje achter met het schrijven. Daardoor zijn we inmiddels twee raadsvergaderingen verder. Eerst de raadsvergadering over de kadernota. De PvdA heeft aangegeven dat de behandeling van de kadernota te vroeg in het jaar is. We hebben de jaarrekening van 2008 nog niet en hielden dus rekening met een klein voordeel. Dit was gebaseerd op de derde kwartaalrapportage. Uit een mededeling van wethouder Van der Zon bleek echter dat we in 2008 een overschot hebben van 3,5 miljoen euro. Dit was voor ons reden om helemaal niet te willen praten over bezuinigingen op de subsidies van verenigingen en dus ook aan te geven dat de inflatiecorrectie gewoon door kan gaan. Het college wilde namelijk i.v.m. de crisis de nullijn invoeren en alle subsidies bevriezen. Feitelijk is dat een achteruitgang voor de verenigingen en dan zouden die dus de rekening van de crisis moeten betalen. Dat hebben we eerder meegemaakt en stond heel Teylingen op zijn kop. Ook toen is de aangekondigde bezuiniging met een sisser afgelopen. Dat wilden we niet nog een keer meemaken. ook wilden we niet dat er een ambtenaar werd aangesteld die sponsorgelden voor het bloemencorso zou gaan vinden. Dit voorstel was trouwens discutabel omdat onze wethouder financiƫn ook voorzitter is van het bloemencorso. Dan moet je helemaal terughoudend zijn met dit soort voorstellen. Wellicht logisch dat alleen de VVD voor dit voorstel was.

De raadsvergadering van afgelopen donderdag vond ik een drama. Zowel raad als college waren in mijn ogen onvoldoende voorbereid. De zo broodnodige extra passantenplaatsen rond Koudenhoorn zijn afgestemd door de oppositie en het CDA. De argumentatie van Rose Marie Keijzer van D66 spande de kroon. "de aanlegplaatsen zijn hard nodig, maar ik snap het voorstel niet dus ben ik tegen" Nu was het voorstel door het college slecht opgesteld en verwarrend. De cijfers waren onoverzichtelijk en je kon daardoor appels met peren vergelijken. Daar deed Gerard van der Lubbe nog een schepje bovenop en stelde "ik kan ook wel verwarring zaaien met cijfers om zo wat roet in het eten te gooien" en dat deed hij graag. Het plan werd niet aangenomen en wethouder Homan staat met lege handen. Trouwens Rose Marie Keijzer ook want de aan haar toegezegde extra parkeerplaatsen gaan natuurlijk ook niet door.

Een tweede drama was het behandelen van het collectief vraagafhankelijk vervoer. Zeg maar de regio taxi, maar dan verder uitgebreid zowel in aanbod (dus meer mogelijkheden) als in uitvoering door het regionaal af te spreken met de gehele regio Holland Rijnland. In het voorstel van het college stonden aan aantal zaken opgesomd waar we als raad volgend jaar nog een besluit over zouden moeten nemen. In de voorbereiding stelden alle specialisten van alle fracties dat die zaken uit het voorstel zouden moeten. Omdat verantwoordelijk wethouder Wim Hollart afwezig was probeerde Gerrit van der Meer uit te leggen dat het verstandig was om die zaken te laten staan zodat de volgende raad wist waar ze nog een besluit over zou moeten nemen. Het was een heel gedoe en ook na een schorsing kwam men er niet uit. Tot ik de verhelderende vraag stelde dat wat we ook deden, de passages uit het stuk halen of er in laten staan, wat je ook doet de raad volgend jaar toch een besluit zou moeten nemen over die punten. Daar op antwoordde Gerrit volmondig ja, en wist ik dat alles dus kon blijven staan in het voorstel. Drie kwartier discussie en een kwartier schorsing om niets dus!