Uit de koker van Albert

zaterdag, maart 14, 2009

Raadsvergadering

Donderdag hadden we een zeer uitgebreide raadsvergadering met 9 bespreekpunten. Goed is te melden dat de uitbreiding van de succesvolle startersleningen met 400.000 euro een hamerstuk was. Dit betekent dat er weer een aantal jonge mensen geholpen kunnen worden om hun hypotheek rond te krijgen. Dit is echt nodig want de woningmarkt voor starters zit muur en muur vast.

Verstandig was het voorstel van het college om de uitbreiding van de passantenhaven Koudenhoorn van de agenda te halen. Vooral Trilokaal had een aantal duidelijk vragen gesteld en omdat daarover dan weer een discussie gaat ontstaan kun je dat beter eerst in de commissie vergadering doen.

Bij de mededelingen van het college had ik al een discussie met wethouder Hollart over de nieuwe sporthal de korf. Hij deelde mee dat er nu een verschil van mening was ontstaan over het aantal bezoekers op de tribune (327). Ik had inmiddels ook met wat mensen van de brandweer gesproken en die hebben aangegeven dat dit probleem al voor de bouw bekend was en dat de aannemer en de architect dat al van de start af wisten. Dit krijgt zeker nog een staartje.

De concept woonschepen verordening is er nu door en wordt ter visie gelegd. Niet dat wij helemaal tevreden zijn, maar je moet er een keer een punt achter zetten en dan de inspraak maar de gelegenheid geven. We hebben nog wel een raadsbreed amendement ingediend om er voor te zorgen dat een aantal punten aangepast zijn. Ik heb ook nog een compliment gegeven aan het Platform Woonbotenrecreanten De Kaag die ons steeds van argumenten hebben voorzien. We moeten nu wel snel de hoogte van de permanent bewoonde woonschepen regelen in de bestemmingsplannen.

De jeugdnota Opgroeien in Teylingen is aangenomen, met daarbij wel de door Hans Goudsmit ingediende motie die meer richting geeft aan het uitvoeren van het jeugdbeleid in Teylingen.

Zeer teleurstellend was (maar eigenlijk wel voorspelbaar) de opstelling van CDA en VVD bij de behandeling van de nieuwe verordening van de ISD Bollenstreek. Van iedereen wordt in de toekomst een eigen bijdrage verwacht bij de aanschaf van bijvoorbeeld een scootmobiel. Dit ter vervanging van bijvoorbeeld de aankoop van een fiets. De eigen bijdrage voor een scootmobiel is nu vastgelegd op 245 euro ( en is niet terug te krijgen bij de sociale dienst). Een motie van Gertrude om mensen die minder dan 1000 euro bruto verdienen vrij te stellen van deze bijdrage werd niet gesteund door CDA en VVD. Het toont maar weer eens het ware sociale gezicht van het CDA.

Over de OV visie en de regionale structuurvisie van Holland Rijnland concentreerde de discussie zich over de eventuele, mogelijke uitbreiding van 't Fort Marina. In de wandelgangen ook wel 'Doebaai aan de Kaag' genoemd. Om alle problemen maar voor te zijn hebben we hier toch nog een amendement over ingediend zodat duidelijk is bij de regio dat we daar als raad van Teylingen een standpunt over innemen en het niet aan de regio overlaten.

De PvdA heeft tegen de vervanging van het gehele wagenpark van Teylingen gestemd. Er werd 1,2 miljoen euro gevraagd voor de vervanging van 20 auto's. voor de goede rekenaars inderdaad 60.000 euro per auto!! Helaas was alleen de PvdA tegen. Wij hebben voorgesteld om gefaseerd alleen die auto's te vervangen die echt nodig zijn, maar dat behalve Trilokkal was de rest van de raad niet met ons eens.

Rond het plan over de huisvesting in de twee gemeentehuizen kregen we wel de coalitiepartijen mee. In eerste instantie vroeg het college 1,9 miljoen euro om te investeren in de twee gemeentenhuizen. Dit voor ondermeer nieuwe vloerbedekking in Voorhout en een flinke verbouwing in Sassenheim. Daarnaast moest al het meubilair worden vervangen en zou er een nieuwe koeling in Voorhout moeten worden aangelegd. We hebben voorgesteld om alleen dat te doen wat echt nodig is en wat ons betreft komt er geen nieuwe koeling in Voorhout, maar moet het warmte probleem op een andere manier worden opgelost. Verder hebben wij ook aangegeven dat er meer en beter geïnvesteerd moet worden in thuis en tele werken.