Uit de koker van Albert

zaterdag, maart 28, 2009

Dierenasiel


Vanmorgen heb ik samen met joost een bezoek gebracht aan het Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage. We waren door het bestuur uitgenodigd om te horen wat het dierentehuis allemaal doet. Voor de gemeente is het belangrijkste dat de zwerf en afstandsdieren worden opgevangen. Dit is een wettelijke taak die de gemeente moet uitvoeren, maar is dus ondergebracht bij het dierentehuis in Leiden. Dit doet het asiel voor 8 gemeeenten, waaronder Teylingen. Er worden per jaar 850 dieren opgevangen. Daarnaast worden ook dieren opgevangen in een dierenpension als mensen bijvoorbeeld op vakantie gaan. Hier bleef het natuurlijk niet bij. Het bestuur heeft grootse plannen. Men wil een nieuw gebouw en de inschatting is dat dit rond de 1 miljoen euro gaat kosten. natuurlijk heb je dan de gemeenteraden nodig om te laten zien dat dit echt nodig is. Om alle plannen te verwezenlijke vraagt het asiel om de bijdrage van Teylingen meer dan te verdubbelen. Nu betaald Teylingen 0,26 euro per inwoner en dat zou 0,54 euro moeten worden.

Dierenasiel Stevenshage heeft gemiddeld 70 dieren per dag gehuisvest. Het grootste deel zijn honden 13 per dag en katten 50 per dag. De dieren blijven niet lang in het asiel. Katten gemiddeld 29 dagen en honden gemiddeld 21 dagen. Dan gaan ze allemaal weer naar nieuwe baasjes.

De vraag om meer geld zal natuurlijk binnen enige tijd aan de raad worden voorgelegd. Hierbij wil ik wel in ogenschouw nemen dat uit het jaarverslag van 2007 blijkt dat er 19 dieren uit Teylingen werden opgevangen. Vrijwel allemaal waren het zwerfdieren die in de meeste gevallen weer naar de eigenaren zijn terugbezorgd. We hebben daar ruim 9200 euro voor betaald. Dit betekent dat er een bijdrage is van ongeveer 450 euro per dier. Dat zou dan ongeveer 1000 euro moeten gaan worden. Dat vind ik wel heeeeel erg veel.