Uit de koker van Albert

zaterdag, april 11, 2009

Boerenjachthaven

Ik had al heel lang een afspraak had staan met Wim Spaans om een keer bij hem langs te komen op zijn woonboot en te praten over de aanleg van een boerenjachthaven in het gebied tussen de Wasbeeklaan en de Kagerplassen. Initiatiefnemen voor zo'n jachthaven is de de familie van der Geest.

Hier moet de jachthaven gaan komen

Afgelopen zondag heb ik de belofte ingevuld en ben ik bij Wim Spaans op de koffie (met appeltaart) geweest. Hij heeft mij laten zien wat het gaat inhouden en waar hij en nog veel anderen last van hebben en nog veel meer van gaan krijgen. Punt van zorg is de veiligheid. Als er een haven komt van 200 schepen dan moeten al die schepen plus alle bootjes die in Sassenheim liggen en door de zandsloot naar de kaag varen allemaal door een vrij smalle sloot en een trechter bij de woonboot van Wim Spaans. Daar komt bij dat van oorsprong de bedoeling was dat Van der Geest 120 schepen zou huisvesten in de aan te leggen haven en dat de buren daar ook plek zouden krijgen voor de bootjes die in hun sloten liggen zodat de sloten helemaal vrij zouden komen van ligplaatsen. Ook de heer van der Geer bevestigde dat hij problemen in het gebied voorziet. Volgens Spaans en Van der Geer is Van der Geest alleen voor zichzelf bezig en heeft inmiddels een behoorlijk uitbreiding van ligplaatsen in de sloten gecreƫerd. Lagen er enige tijd geleden toen de discussie begon 120 boten bij Van der Geest, dat zijn er nu bijna 170. Feitelijk allemaal illegaal. Om een hoop problemen te voorkomen zou het veel beter zijn om aan de rand van de Kaag of op de Kaag met stijgers in het water, bijvoorbeeld bij de oude vuilnisbelt een jachthaven te bouwen voor alle agrariƫrs uit het gebied. Dan ben je voor een groot deel het varen door de te kleine slootjes kwijt en kan de rust een beetje terugkeren in het prachtige gebied.

Door dit slootje moeten alle bootjes van en naar de haven.

Het probleem zou trouwens een stuk minder erg zijn als de watersporters zich eens al echte watersporters zouden gaan gedragen. Maar dat is helaas al lang verleden tijd.

Hier ziet u het smalste punt waar veel problemen te verwachten zijn.

Afgelopen donderdag heb ik in de commissie gevraagd of het college kan bevestigen dat de uitgangspunten die door de raad zijn genoemd nog steeds boventafel liggen. Die uitgangspunten zijn; er mag een boerenjachthaven gebouwd worden mits alle bootjes uit de sloten in het buitengebied gaan verdwijnen. Dus niet alleen bij van der Geest, maar ook bij Van Egmond, Van der Plas, enz.

Op 27 april a.s. is er een informatieavond over de jachthaven bij de familie van der Geest.