Uit de koker van Albert

zondag, maart 08, 2009

Oranjebuurt

Vrijdagmiddag is het nieuwe apartementencomplex in de oranjebuurt geopend. Een fraai complex voor starters en begeleid wonen voor mensen met een beperking. Gerrit van der Meer benadrukte weer een keer hoe moeizaam de vernieuwing van de oranjebuurt tot stand is gekomen. Er was in het begin heel veel verzet van de bewoners omdat de woningen geschilderd zouden gaan worden. Tijdens de eerste schilderbeurten bleek al snel dat verre gaande renovatie nodig was. Toen kwam de afweging renoveren of slopen. De buurt sprak zich massaal uit voor renovatie en de woonstichting voor sloop. Na jaren van touwtrekken, overleg, onderhandelen, ruzie, en weer bijleggen en na een faillissement van het bouwbedrijf is de oranjebuurt nu helemaal gesloopt en zijn de eerste straten opgeleverd. Vrijdag werd het apartementencomplex dus geopend. Het complex kreeg de naam Jonkmanhuis. Verder werden de straatboren van de Hein Baderstraat, de Bernsenstraat en de Vooruitgangdreef onthuld.
Zeer leuk was de opening van het Jonkmanhuis door Edmond Öffner die vanaf het dak een doek naar beneden trok. Edmond heeft jaren in de oranjebuurt gewoond en is bekend geworden als bergbeklimmer. Hij heeft ondermeer de K3 beklommen.

Al met al een mooi resultaat van woonstichting Vooruitgang. Steven Schrader (directeur van vooruitgang) beloofde trouwens de bewoners volgend jaar een groot feest bij de opening van de hele buurt. Ik ga er vanuit dat dan speeltuin Beatrix ook weer geopend zal worden.