Uit de koker van Albert

vrijdag, maart 09, 2007

Holland Rijnland

Gisteravond hebben we een fel debat gehad met de rest van de raad over de investeringsstrategie van Holland Rijnland. Tot nu toe was de PvdA kritisch, maar stonden we wel positief tegenover de investering in de regio. Echter het NEE van de Leidse bevolking tegen de komst van de Rijn en Gouwelijn is wel een nieuw feit. Het college en het CDA, VVD en D66 maakte het Nee van Leiden allemaal niets uit. Ik heb namens de fractie gepleit om eerst te inventariseren; wat betekent een Leids NEE voor de investeringsstrategie en dan terug te komen naar de raad van Teylingen met een goede onderbouwing over wat voor waar we krijgen voor ons geld.

Het CDA en de VVD twee partijen die vaak "op de centen zitten" geven nu een blanco check aan de regio. Hoewel men denkt dat men weet wat er nu aan projecten worden gerealiseerd en denkt dat als de Rijn en Gouwelijn niet doorgaat dat Teylingen geld terug krijgt. En hoewel men denkt dat door instemming van Teylingen we sterker staan tegenover Leiden. Hebben wij de overtuiging dat dit niet aan de orde zal zijn. Er zal in allerlei bochten gebogen gaan worden om straks Teylingen wijs te maken dat hoewel de Rijn en Gouwelijn niet door zal gaan we toch moeten mee gaan betalen aan de bereikbaarheid van Leiden. Daarnaast vinden wij dat je veel krachtiger bent als je nu ook nee zegt en eerst de schade gaat overzien en dan weet waar je ja tegen zegt.

En dan ook nog onze eigen inwoners. Wat moeten die nu denken. Neem het Leidsch dagblad van vanmorgen. Een pagina vol over het niet doorgaan van de Rijn en Gouwelijn. Ook nu weer stellen wethouders in Leiden dat een NEE van Leiden ook een NEE is voor de provincie. En wat staat een pagina verder op: Teylingen betaald gewoon mee aan de Rijn en Gouwelijn. Hoe bond kun je het maken. Mensen begrijpen het niet en het is niet meer uit te leggen. Maar dat mogen vooral CDA en VVD doen. Dit is niet de politiek die dicht bij de burger staat.

Ik heb trouwens nog beloofd dat ik op mijn weblog zou melden dat Trilokaal en dus ook Leo van Steijn het dit keer grondig met mij eens was. Ondanks goede inbreng van Trilokaal en PvdA hebben wij de anderen niet kunnen overtuigen en zitten we dus vast aan een betaling van 732.000 euro voor de komende 15 jaar. Wat we er voor terugkrijgen weten we nog niet!!