Uit de koker van Albert

maandag, februari 26, 2007

Holland Centraal

Gisteren was ik bijna een half uur life op Holland Centraal. Het ging over de misser rond Teylingereind en natuurlijk de bezuinigingen.

Voor mij was de heer Gerard Boon in gesprek met Holland Centraal. Hij is de projectleider van Teylingereind en verantwoordelijk voor de bouw van een nieuw gedeelte. Dat is nodig want de wachtlijsten voor jongeren die ontspoort zijn en daarbij de wachtlijst voor jongeren die dreigen te ontsporen zijn groot. Complicerende factor is de door de rechter afgedwongen overeenkomst tussen de gemeente Sassenheim en Teylingereind waarin Teylingereind zich in 1996 al heeft verplicht om een recreatiegebied van 2,7 HA aan te leggen om de gevangenis minder in het zicht te hebben. Dit is beloofd aan de omwonenden. Nu wil Teylingereind op dat zelfde gebied een nieuwe gevangenis neerzetten. Dat kan dus niet. De PvdA fractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld en die wachten we eerst maar af. De heer Boon wilde niet ingaan op de afspraken uit het verleden. Wel was opvallend dat hij aangaf dat in de nieuwe plannen ook weer gekeken wordt hoe het zicht op de gevangenis zal worden ontrokken door aanpassingen in het landschap.

De bezuinigingsvoorstellen zijn natuurlijk ook even aan de orde geweest. Mij werd gevraagd of de gekozen procedure nu wel een goede weg was. Ik vind op zich van wel, maar de berichtgeving is niet altijd even helder geweest. Men deed het voorkomen alsof er al tot bezuiniging was besloten en dat is niet zo. De raad heeft aan het college gevraagd meer voorstellen te doen dan er werkelijk nodig zijn. De raad kan dan op basis van politieke overwegingen besluiten nemen.

Vreemd is wel dat wethouder Van der Zon in de krant een waardeoordeel geeft over een aantal van deze bezuinigingen. Vooral de opmerking over het vertragen van het uitbesteden van het ophalen van het huisvuil kan ik niet zo goed plaatsen. De PvdA heeft altijd aangegeven eerst te willen weten wat uitbesteden oplevert en hoe de kwaliteit gewaarborgd is en natuurlijk voor ons niet onbelangrijk dat er goed met het zittende personeel moet worden omgegaan. De wethouder heeft diverse keren een stuk aangeboden aan de raad waar deze vragen niet in werden beantwoord, dan is het niet zo gek dat wij geen instemming geven.

Er zitten wel een aantal voorstellen in die de moeite waard zijn. Hierbij kun je denken aan een andere exploitatie van Het Trefpunt. Meer in vergelijking zoals dat bij Het Onderdak is geregeld.

Er zijn er echter ook die geen enkele realiteitszin hebben. Het verplaatsen van alle sportvelden naar de Roodemolenpolder (Teylingen en Ter Leede) is natuurlijk niet om over na te denken. Vooral niet omdat we net een kunstgrasveld voor de handbal hebben aangelegd in Voorhout en we net gestart zijn met de aanleg van een 5de veld voor Foreholte. Dit zou natuurlijk enorm kapitaalverlies zijn om dat weer af te gaan breken.

Verder zijn er natuurlijk veel instanties die de raad willen spreken. Maandag 12 maart is er een inloop / inspreekavond en worden alle verenigingen en instanties die zouden willen inspreken voor de raadsvergadering uitgenodigd.