Uit de koker van Albert

zaterdag, oktober 31, 2009

Begroting Teylingen

Donderdag hebben we de begroting van Teylingen behandeld. met de komst van de verkiezingen in maart 2010 zien we toch dat de PvdA andere keuzes maakt dan CDA en VVD. Hadden we al verschil van mening over de te bouwen woningen voor starters waar vooral de VVD zijn mond van vol heeft maar daar blijft het dan ook bij. Bij de begrotingsbehandeling bleek ook dat de VVD niet echt die groene partij is die ze claimen te zijn. men wilde ons niet steunen om het vastgestelde bomenplan ook echt af te maken en nog een aanzienlijk aantal bomen te gaan plaatsen in vooral Voorhout. Men vond eigenlijk Voorhout al groen genoeg. We zien wel hoe de kiezers daar in maart over denken. Hoewel de VVD in het verkiezingsprogramma natuurlijk wel weer zal zeggen dat ze veel meer willen investeren in het groen. Maar ja, zeggen bij de VVD steeds is iets anders als durven en doen.

We hebben ook verschil van mening over de financiën. Wij vinden het 'kop in het zand' politiek als je niet trendmatig de OZB verhoogd. Iedereen kan zien dat we de komende jaren veel minder geld binnen krijgen en als we nu niets doen krijgt de inwoner die rekening over één of twee jaar dubbel gepresenteerd. Wat de VVD ons landelijk verwijt doet men plaatselijk dus dubbel zo sterk. men legt de rekening bij de volgende raadsperiode neer. Hoewel het CDA het eerst met ons eens leek door uitlatingen van Kees van Velzen. Tijdens de begrotingsbehandeling mocht Kees dus niet meer zijn eigen mening verkondigen en werd ons voorstel om de OZB met 1,5% te verhogen (de trend0 niet aangenomen.

Wethouder Leo van der Zon verwacht in de loop van de jaren grote te korten. Ik voorspel dat je dat nu al voor een deel had kunnen opvangen door trendmatig de OZB iets te laten stijgen en door daarnaast beter te gaan begroten. Uit de laatste berichten blijkt dat we in 2009 weer ruim een miljoen euro gaan overhouden. Neem daarbij ook dat we helemaal niets binnen hebben gekregen van de zandwinning uit het Joppe en daar kun je dan voor 2009 nog eens 1,2 miljoen bij optellen. Dus feitelijk houden we over 2009 2,2 miljoen euro over. de algemene reserve is in 4 jaar met ruim 8 miljoen gestegen en dan neem ik de NUON gelden nog niet eens mee. Met andere woorden als we de lijn van de PvdA zouden volgen zouden veel minder drastische voorstellen moeten worden neergelegd bij de nieuwe raad. natuurlijk afhankelijk van de verkiezingen ga ik er vanuit dat een stem op de PvdA een stem is voor de verenigingen in Teylingen waar wij absoluut niet op willen bezuinigen. Dus clubs hou je eigen belang goed in de gaten.