Uit de koker van Albert

zaterdag, februari 07, 2009

Raadsvergadering

Afgelopen donderdag stonden er twee gewichtige zaken op de agenda. Allereerst de zondagopenstelling in Warmond. Er lag een verzoek van een aantal winkeliers en ondernemers om het hele jaar op zondag open te mogen zijn. 's zomers kon dat al vanwege de recreatiefunctie die Warmond heeft. In de wintermaanden kon dat alleen op 12 zondagen. Er waren dus nog 14 vrije zondagen open.

Ik heb namens de PvdA aangegeven dat er goede argumenten moeten zijn. We hadden namelijk een raadsakkoord ondertekend en daar stond in dat er geen verdere ontwikkeling zou plaatsvinden op het gebied van zondagopenstelling. We waren hier al een keer eerder mee geconfronteerd. dat had te maken met de openstelling van de winkels in Warmond op zondag in de zomermaanden. Gezien de recreatiefunctie die Warmond op het gebied van watersport heeft hebben we daar mee ingestemd.

Nu ging het over de openstelling in de wintermaanden. Ook nu was recreatie het argument. Niet de watersport, maar kunst en cultuur. Hier had ik meer moeite mee omdat er geen marktonderzoek aan ten grondslag lag en de winkeliers die zo graag open willen geen gedegen plan hadden hoe ze Warmond als kunst en cultuur dorp dan gingen vorm geven of mede ondersteunen.

Ik heb beide argumenten ingebracht in de raadsvergadering en een amendement ingediend dat openstelling op eerste kerstdag, eerste pinksterdag en eerste paasdag niet mogelijk zou zijn.

Wethouder Homan heeft een onderzoek toegezegd en de PvdA wordt betrokken bij de vraagstelling. Ook is er positief gereageerd op een plan van de ondernemers om kunst en cultuur te gaan versterken. En tot slot ons amendement werd unaniem door de raad aangenomen. Dat was de reden van een meerderheid van de PvdA fractie om in te stemmen met de zondag openstelling. Stok achter de deur is wel dat er een gedegen onderzoek gaat plaatsvinden en er dus werkelijk iets moet gaan gebeuren op het gebied van het ontwikkelen van Warmond als kunst en cultuur dorp. Als de resultaten tegenvallen kunnen we op elk moment met een meerderheid (PvdA en CDA) de openstelling op zondag weer ongedaan maken.

Tweede onderwerp was het plaatsen van kassen in de Elsgeesterpolder. Een al heel lang lopend dossier. de gemeente Voorhout heeft ooit de afspraak gemaakt om mee te werken aan het plaatsen van kassen en dat is nu eindelijk tot een afronding gekomen. Op dit dossier waren amendementen (wijzigingen) in het akkoord met Katwijk onmogelijk en konden er alleen nog moties worden ingediend. de motie van de PvdA om niet alleen te gaan betalen als dat nodig is (max een half miljoen) maar ook te delen in de winst als er winst wordt gemaakt door Katwijk werd in meerderheid aangenomen.

Voor de PvdA is heel belangrijk dat er een goede landschappelijk inpassing komt en dat dit een buffer wordt om verdere uitbreiding van het kassengebied tegen te gaan. Ook de hoogte van de kassen is voor ons zeer belangrijk. Deze zaken kunnen we alsnog regelen in het bestemmingplan dat we moeten vaststellen voor het gebied. We zijn dan niet meer afhankelijk van de mening van Katwijk en kunnen dan onze eigen grenzen stellen.