Uit de koker van Albert

dinsdag, december 23, 2008

WMO

De WMO blijft ons maar achtervolgen en wij moeten de vinger aan de pols houden. Soms gaat het goed en soms is het weer de drama. Donderdagavond heb ik in de raadsvergadering wethouder Hollart gevraagd naar hoe de mensen worden geïnformeerd over de nieuwe vorm die de ISD aan het promoten is. De zogenaamde PGB A. Wat houdt dit in. PGB is het persoonsgebonden bundget. Dat krijgen mensen als ze zelf zorg gaan inkopen i.p.v. het afnemen van bijvoorbeel Valent. De A staat voor Alphahulp. Dat is iemand die de cliënt zelf inhuurd. De PGB A beperkt zich trouwens niet alleen tot de alphahulp maar wordt ook gepromoot bij de gewone thuiszorg. Op zich natuurlijk niets mis, want men weet dan wie men inhuurd. Maar iedereen moet wel weten waar men aan begint.

Als het allemaal zo goed bedoeld is waar zit dan de problematiek?
Het grootste probleem zit in het feit dat er een werkgever en werknemer situatie gaat ontstaan. Dat betekent dus dat cliënten van de thuiszorg werkgever worden en dat de medewerkers werknemer worden. Daar zitten allerlei risico's aan die mensen echt niet weten. Volgens Hollart loopt het niet zo vaart, maar toen ik doorvroeg over wat er gebeurd als een medewerker bij de cliënt valt en arbeidsongeschikt wordt stelde de heer Hollart dat dan de normale nederlandse regels gelden en dat de medewerker dan zijn werkgever aansprakelijk moet stellen. Dit moet omdat de medewerker niet verplicht verzekerd is voor alle werknemers verzekeringen.

Ik ben er van overtuigd dat niemand weet waar hij of zij aan begint en de consequenties niet overziet. Daar gaan we in de komende commissie Welzijn een goed debat over aan met de heer Hollart.