Uit de koker van Albert

donderdag, november 20, 2008

vergunningen voor pleziervaart

Gisterenavond was er een informatieavond over het nieuwe vergunningenstelsel voor pleziervaart binnen en buiten de bebouwde kom. Om de boot af te mogen meren heb je binnenkort een vergunning nodig. Wethouder Homan gaf woensdag (tijdens onze jaarvergadering) voorlichting aan de woonboot bezitters en gisteren dus aan de plezierboot bezitters. Het was beide avonden flink vol in het bestuurscentrum in Voorhout. na een presentatie van de wethouder was er de gelegenheid voor het stellen van vragen en het maken van opmerkingen. Er zijn een aantal zaken die ik natuurlijk ook met de fractie zal bespreken. Waar ik vooral aandacht voor zal vragen is de grote hoeveelheid uitzonderingen op de regel. Zoals het gisteren werd gepresenteerd komen er heel wat uitzonderingen waar het college zelfstandig over gaat beslissen. Ik weet niet of dat nu verstandig is. Wellicht door het wat aanpassen van de regels zijn een hoop uitzonderingen toch te ondervangen. Bijvoorbeeld: de maximale lengte van een boot binnen de bebouwde kom mag 6.50 meter zijn. Er is ook aangegeven dat de boot niet breder dan 2.20 meter mag zijn. Nu is het zo dat de lengte van een boot en de breedte van een boot in overeenstemming met elkaar zijn. Dus laat die breedte maat nu weg en stel dat er een vergunning wordt afgegeven die rekening houdt met de doorvaart mogelijkheden. Hiermee voorkom je al een groot aantal verzoeken van mensen die een boot hebben van 6.50 meter of kleiner maar net even breder zijn.

Een ander punt waar ik nog wat vraagtekens bij heb is de prijs van de vergunning. de gemeente stelt dat de vergunning 120 euro moet gaan kosten. Dit zou een kostendekkende prijs moeten zijn. Daar wil ik wel wat meer van weten, want wat wordt er dan allemaal meegerekend om tot die prijs te komen. Ook het punt dat elk jaar een vergunning moet worden aangevraagd is nog wel een discussie punt. ik snap dat de eerste twee jaar nodig zijn om te reguleren en wrakken aan te pakken, maar dan zou het toch mogelijk moeten zijn om een vergunning voor meerdere jaren af te geven.

Tot slot nog een puntje van aandacht. als een boot aan eigen grond ligt, kun je natuurlijk stellen dat de maximale lengte er minder toe doet. Immers of een boot aan je eigen tuin nu 6.50 meter of 7.00 meter is doet er niet toe. Als er maar geen belemmering van de doorvaart is.

4 december behandelen we de regeling in de commissie BFT. We hebben eerste een ronde tafel gesprek en dan een discussie. Ik raad trouwens nog wel iedereen aan die zich nog niet heeft gemeld bij de gemeente om aan te geven dat ze een vergunning willen hebben. het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt is namelijk ook hier van toepassing.