Uit de koker van Albert

zondag, november 30, 2008

WMO

De WMO stond afgelopen week behoorlijk op de agenda. Zaterdag 22 november was er een bijeenkomst van alle PvdA bestuurders met de verantwoordelijk staatssecretaris Jet Bussemaker. Wij hebben haar verteld wat wij meemaken rond de invoering van de WMO. Dat mensen gekort worden op de huishoudelijke zorg en dat de kwaliteit achteruit holt. Gertrude heeft het probleem zeer goed neergezet en kreeg van alle ISD gemeenten behoorlijke ondersteuning. Jet heeft op deze bijeenkomst aangegeven dat dit voor haar de eerste keer was dat ze in zo'n korte tijd zo veel informatie kreeg van mensen dicht bij het werkveld. Ze heeft daarbij wel opgeroepen om met elkaar de schouders er onder te steken en van de WMO een PvdA wet te maken. Want dat kan wel. Ik heb nog wel tegen haar gezegd dat als we in Teylingen een meerderheid zouden hebben wij natuurlijk er voor hadden gezorgd dat er andere keuzes gemaakt zouden zijn, maar we hebben nu eenmaal te maken met een meerderheid van VVD en CDA die anders denken over de hulp in de huishouding.

Dat laatste bleek ook nog maar eens afgelopen donderdag toen we voorlichting kregen van de VNG over de invoering van de WMO en over de te verwachten bezuinigingen op de AWBZ. Daisy Nieuwenhuizen (VVD) liet diverse keren merken dat het prima gaat in Teylingen. ER wordt lekker bezuinigd en zij hoort, net als de ISD, geen klachten.
Er komt nog heel wat op de gemeenten af. We krijgen de eerste brieven al binnen van instanties die geen subsidie meer krijgen van de AWBZ en nu bij de gemeente aankloppen zoals het Buddy Netwerk Teylingen. Met name in de ondersteuning van mensen met lichte sociale psychische klachten zal er flink worden gesneden. Er zal ook kritisch worden gekeken naar de ondersteuning van begeleid wonen. Ook daar zal het mes in gaan. De doorvoering van deze bezuinigingen en de overgang van de financiering van de AWBZ naar de gemeente zal nog flinke discussies gaan geven. Naar mijn inschatting ook in de coalitie.