Uit de koker van Albert

zaterdag, februari 17, 2007

Commissievergadering

Afgelopen donderdag in de commissie BFT was het mede financieren van 5 grote regionale projecten aan de orde. Samen met alle gemeente van Holland Rijnland brengen we een basisbedrag bijelkaar om een aantal wegen en een sneltram aan te leggen. Daarnaast zijn er projecten in natuur en recreatie en in greenport. De gemeente Teylingen zal daar zeker van mee profiteren. Investeringen in en rond de ruïne van Teylingen en een nieuwe ontsluitingsweg aan de noordkant van Teylingen vanaf de N206 in de richting van de A44 en de A4 hebben directe effecten voor de inwoners van Teylingen. Daarbij komt nog dat er geïnvesteerd gaat worden in het bollencomplex. Ook daar zullen wij van mee profiteren.

Nu gaat het natuurlijk over veel geld. Teylingen legt de komende 15 jaar € 732.000 per jaar bij. Maar dit bedrag staat in schril contrast met wat de provincie en het rijk gaan bijdragen. Alle gemeenten in Holland Rijnland betalen totaal 145 miljoen euro (in 15 jaar) terwijl de werkelijke kosten voor de vijf projecten ruim 1,5 miljard euro bedragen.

De PvdA zal onder een aantal randvoorwaarden instemmen met deze investering die hard nodig is in onze regio. Het gaat dan om de volgende projecten:

1. De Rijnlandroute.
Een nieuwe verbindingsweg N 206 A44 en A4 aan de zuidkant van de regio.

2. De Rijn en Gouwelijn.
Een nieuwe broodnodige snelle openbaarvervoerverbinding tussen de kust en Leiden / Gouda. Eventueel doortrekken van Noordwijk naar Teylingen wordt nader onderzocht.

3. Een nieuwe noordelijke ontsluitingsweg N206 A4 en A44.
Hoe deze gaat lopen is nog nietbekend, maar de verwachting is Noordwijkerhout, Teylingen of Lisse en dan A44 en A4.

4. Investeren in greenport.
Een aantal projecten die de bollenstreek betreffen en bedoeld zijn om de bollencultuur te versterken. Denk hierbij aan het offensief van Teylingen. Het nieuwe kabinet heeft hier al extra geld voor beschikbaar gesteld.

5. Investeren in natuur en recreatie.
Beter exploiteren van de ruïne van Teylingen en investeringen in het groene hart waar de Warmondse kagerplassen de rand van zijn. Betere voorzieningen voor watersport, wandelaars en fietsers.