Uit de koker van Albert

vrijdag, mei 05, 2006

Bouwen in de bollenstreek

Vanmorgen las ik in het Leidsch Dagblad dat Asje van Dijk (gedeputeerde in Zuid Holland) wellicht met lege handen terug moet naar de minister. Er is weinig of geen animo in onze regio voor de opdracht om 10.000 extra huizen te bouwen als overloop uit Noord Holland. Zelfs niet voor de, na onderhandelingen met Noord Holland, overeengekomen opdracht van 3300.

Eigenlijk is dat maar goed ook! We hebben in de regio Holland Rijnland al grote moeite om onze eigen noodzakelijke huizen te bouwen. Daarnaast heeft dit kabinet aangegeven dat de Bollenstreek een Greenpoort is. Door de opdracht van het kabinet (die feitelijke strijdig is met Greenpoort) zal er veel aan bollengrond moeten worden opgeoffert. Nu wordt er nog gesproken over bouwen op de Zanderij bij Hillegom, een prachtig bollencomplex en Bronsgeest in Noordwijk. Deze laatste is een plek waar top kwaliteit hyacinten worden gekweekt. Daar is niet direct een andere plek voor in onze regio.

Ik heb er al eerder aandacht aan besteed, maar zal het toch maar wat harder moeten neerzetten. Mevrouw de minister, gedeputeerde en college raadsleden in Noordwijk en Hillegom. Extra nieuwbouwprojecten op bollengrond zijn de doodsteek voor de bollencultuur in onze regio. We zitten op een kritische grens van 2400 hectare bollengrond. Grote kwekers en handelaren / exporteurs kunnen we nu nog in de regio houden. Dat zal anders worden als er weer grote hoeveelheden bollengrond zal verdwijnen. Als dit doorgaat kunnen we de bollenvelden in onze streek binnen enkele jaren alleen nog maar bezichtigen bij Panorama Tulipland.