Uit de koker van Albert

vrijdag, april 28, 2006

Bollencultuur!

Woensdagavond heb ik samen met Joost Peetoom en Elsbeth Koek een gesprek gehad met Daan Janszen (Bollenkweker aan de Oude Heerenweg in Voorhout) en Frans van der Geer (voorzitter van de KAVB Koninklijke Algemene Vereniging Bloembollencultuur). Dit gesprek ging vooral over de wensen van de KAVB over het behoud van de bollencultuur in deze regio en welke problemen dit allemaal met zich mee brengt. De KAVB stelt, dat willen we dat de bollencultuur in deze regio overleeft, het huidige arsenaal aan bollengrond minimaal beschikbaar moet blijven. Daarnaast wil men dat de gemeente daar waar nodig handhavend optreedt. Men doelt hierbij op het feit dat er ilegaal bollengrond onttrokken wordt om er bijvoorbeeld paarden op te houden.

Verder vroeg men wel aandacht voor het stringente vastgestelde bestemmingsplan van de voormalige gemeente Voorhout. Dit bestemmingsplan werkt zeer belemmerend voor uitbreidingen en overnames van bedrijven. Men vroeg ons vooral in de geest van de wet te handelen en niet naar de letter.

Gisterenavond kregen we in de gemeenteraadsvergadering een presentatie van RBOI (adviesbureau voor Ruimtelijk Beleid Ontwikkeling en Inrichting). Dit bureau heeft een aanzet geschreven voor een structuurschets van de nieuwe gemeente Teylingen. In de presentatie werd het krachtenveld in onze regio goed duidelijk. We zullen keuzes moeten maken of we gaan voor verdere verstedelijking of niet. Als we voor verstedelijking kiezen dan kun je bijna niet anders dan vaststellen dat er onvoldoende ruimte overblijft voor natuur (groene hart) of de bollenculttur.

Dit worden nog flinke discussies in onze fractie en in de raad van Teylingen.