Uit de koker van Albert

dinsdag, april 11, 2006

Werkplein Duin en Bollenstreek

Gisteren heb ik de opening bijgewoond van het Werkplein in de Duin en Bollenstreek in lisse. Een verzamelgebouw waar de interregionale sociale dienst, het UWV (de uitkeringsinstantie) en het CWI (centrum werk en inkomen) in zijn getrokken met als doel zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Het Werkplein moet het verzamelgebouw worden waar uitkeringsinstanties, werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten en gezocht wordt naar passende oplossingen om mensen (weer) aan het werk te helpen.

Minister Aart Jan de Geus opende het gebouw door het nieuwe logo te onthullen. In zijn toespraak stelde De Geus dat hij hoopte dat er veel meer van dit soort gebouwen zouden ontstaan in Nederland. Hij was er zeer positief over. Maar op de vraag van oud wethouder Van Klinken uit Warmond had hij een minder antwoord en draaide hij om de hete brei heen. De vraag was of door het kabinetsbeleid rond arbeidsongeschikten er niet veel mensen buiten de boot zouden vallen en of voor die mensen niet een hogere uitkering gerechtvaardigd zou zijn. Ik was het met Van klinken eens. Ik zie dit gebeuren in mijn dagelijks werk. Er is een grote groep mensen die niet meer aan het werk komt omdat ze herkeurd zijn en dan ineens minder ziek zijn dan voorheen. Werkgevers zitten op deze groep mensen niet te wachten. Het zal voor die mensen zeer moeilijk worden om weer aan de slag te komen, en daarbij hebben ze beperkt recht op WW en vallen dan zeer snel terug op bijstandsniveau. Hier had De Geus geen antwoord op.

Wel had hij antwoord op de te verwachten komst van veel Poolse werknemers. Hij heeft gezegd dat de cao moet worden gevolgd en dat hij zelf de Arbeids Inspectie opdracht zal geven vaker dan nu het geval is te gaan controleren zodat werkgevers die zich wel aan de wet houden niet op achterstand worden gezet door werkgevers die de regels aan hun laars lappen.