Uit de koker van Albert

woensdag, november 02, 2005

Eerste debat in Warmond

De ouderenbonden bijgestaan door de Stichting Welzijn Ouderen Teylingen (SWOT) hebben het eerste debat voor de nieuwe verkiezingen georganiseerd. Gisterenmiddag in Het Trefpunt in Warmond hebben alle zes de partijen hun standpunten duidelijk kunnen maken aan de hand van 5 stellingen. De opening was voor mij wel een verrassing. Er werd door de ouderen bond direct kenbaar gemaakt dat de PvdA voor de verkiezingen bij de bonden en SWOT was langsgeweest en dat dit initiatief zeer op prijs werd gesteld. Eerste punt voor de PvdA dus.

Tijdens de verschillende discussies hebben wij ons goed staande gehouden. Voor Gertrude Krijgsman was het de eerste keer dat ze zich in het openbaar in de discussie heeft gemengd en ze deed het prima. Zoals altijd was Hans Goudsmit in zijn goede doen en wist hij precies uit te leggen waar de PvdA wel wil bouwen in Warmond en zeker niet onbelangrijk waar beslist niet. Hier werden de standpunten tussen de verschillende partijen wel duidelijk. PvdA wil niet in het groen bouwen. Dat groen rond Warmond is nu juist wat Warmond zo aantrekkelijk maakt en wat een uitstraling heeft naar de hele gemeente Teylingen. De lokale partij wilde wel in het groen bouwen buiten de zo genaamde rode contouren. Nu is dat lastig want de grenzen zijn vastgesteld door de provincie en het rijk. De bewoners verweten de politiek dat er veel gepraat was in Warmond over bouwen waar dat dit nooit tot bouwen heeft geleid. Als we het op de wijze willen doen zoals de lokale partij dan zijn we weer 25 jaar aan het praten met rijk en provincie en gebeurd er weer niets. De PvdA ziet ook dat de Warmondse bevolking ouder wordt en dat er te weing ruimte is voor jongeren om zich te vestigen. Dat kun je oplossen door daar waar je kan bouwen, woningen te bouwen voor jongeren en ouderen. Als ouderen dan naar de nieuwe senioren woningen gaan komen er huizen vrij. Als ouderen door een kleine aanpassing in hun eigen woning kunnen blijven wonen is dat prima. Min of meer "verplicht" verhuizen naar Voorhout, dat door verschillende partijen werd voorgesteld zien wij in ieder geval niet zitten voor de oudere Warmonders.

Duidelijk werd ook dat de PvdA wil dat, bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de inwoners van Teylingen een goede thuiszorgvoorziening houden. De voorziening is nu goed en dat moet zo blijven. De VVD zit niet op die kwaliteit, maar meer op de centen. Het mag volgens de VVD niet te veel kosten. De PvdA gaat voor kwaliteit.

Het laatste waar ik nog wat over wilde berichten was de discussie over de gemeentelijke loketten, die vanaf 1 januari in Sassenheim te vinden zijn en "De Gemeentewinkel" gaat heten. Diverse partijen waren kennelijk bang dat de ouderen in de zaal niet naar Sassenheim wilden of dat vervelend zouden vinden en wilde allerlei voorzieningen voor paspoorten en rijbewijzen in alle kernen realiseren. Het is toch wel lastig om helemaal naar Sassenheim te gaan stelde de andere partijen!! Ik heb aangegeven dat dit onzin is. Denk even aan de inwoners van het Lage Land die al jaren 12 kilometer moeten rijden om naar het gemeentehuis in Warmond te gaan. Mensen willen best 1 keer in de vijf jaar voor een paspoort naar Sassenheim, maar er moet een wat wij noemen een "Zorgloket" zijn in Warmond en Voorhout. Een loket waar iedereen even terecht kan als hij een vraag heeft over de zorg die hij of zij wil. Dat is belangrijk en dat moeten we goed regelen.