Uit de koker van Albert

dinsdag, oktober 25, 2005

klankbordgroep

Gisterenavond was er weer een vergadering van de klankbordgroep van de gemeente Teylingen. De klankbordgroep is een vertegenwoordiging (vaak door de fractievoorzitters) van de fracties uit de huidige gemeenteraden van Sassenheim, Warmond en Voorhout. Hier worden zaken voorbesproken die alle drie de gemeenten raken of van invloed zijn op de toekomst van de gemeente Teylingen. Één van de zaken die gisteren aan de orde kwam was de burgerparticipatie in de gemeente Teylingen. Verbazingwekkend was het standpunt van de VVD en CDA fracties die geen correctief- of initiatief referendum voor de nieuwe gemeente willen. De PvdA is hier wel voorstander van. Wij hebben hier de volgende redenen voor.

Vaak wordt er gesteld dat burgers te weing betrokken worden bij het politieke gebeuren in de gemeente, de provincie of het rijk. Inwoners hebben alleen de mogelijkheid om elke vier jaar met de politiek "af te rekenen" zoals dat heet door te gaan stemmen. Door een refendum in te stellen krijgen inwoners van de gemeente meer grip op de politieke besluitvorming door zich via een referendum uit te spreken. Natuurlijk niet over elk wissewasje, maar ingrijpende besluiten zouden open moeten staan voor een correctief referendum. Wij zijn daar als PvdA niet bang voor. Wij denken dat inwoners zich beter betrokken kunnen voelen door deze procedure in te lassen. Jammer dat er nu geen meerderheid voor is. (zouden we ook een referendum over kunnen houden trouwens!!) Wellicht dat de VVD nog tot inkeer komt zoals bij de stemwijzer. Ook daar was de VVD tegen en tot mijn stomme verbazing staat er een verwijzing van de stemwijzer op de site van de VVD. Hoe kan dit nu weer Ard??

1 Comments:

  • At 11:43 p.m., Blogger Joost said…

    de site www.vvdsassenheim.nl wordt sinds 23 september niet meer onderhouden. Laat de VVD nu op 21 september nu de stemwijzer in Teylingen hebben afgeschoten. Maar blijkbaar zijn ze niet eens geinteresseerd om forensisch bewijs te verwijderen.

     

Een reactie posten

<< Home