Uit de koker van Albert

zondag, november 11, 2007

Duidelijkheid

Er is duidelijkheid over de kassen in de Elstgeesterpolder. We hebben eindelijk een keuze gemaakt. Niet de keuze die de voorkeur had van het college, maar wel een keuze waar onze wethouder Gerrit van der Meer mee terug kan naar de regio.

Nog even in de herrinering, het dossier van de bouw van de kassen is nog afkomstig van de gemeente Voorhout. Het toenmalig college heeft met Katwijk (voorheen Rijnsburg) en Oegstgeest afspraken gemaakt over de plaatsing van Kassen op Voorhouts grondgebied. De plek was nog niet bekend, maar zou zo veel mogelijk moeten aansluiten bij het Rijnsburgse kassengebied.

Alle politieke partijen van Teylingen (behalve Trilokaal) wilde de kassen eigenlijk helemaal niet, maar en dat was ook het argument van Trilokaal, we waren geconfronteerd met afspraken en je moet ook een betrouwbare partner zijn in de regio. Er zijn vele uren aan de discussie gewijd. Alle debatten zijn in de openbaarheid gevoerd. Natuurlijk hebben we wel procedurele afstemming gehad met de coalitiepartijen. Ik heb daar zelfs het initiatief voor genomen. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om met de coalitiepartijen op één variant uit te komen. De kassen komen aan de rand van Rijnsburg. Direct aan de nieuw aan te leggen randweg van Rijnsburg. Door deze keuze kan de weg die hard nodig is goed worden afgeschermd en kunnen de kassen ingepast worden in het landschap. Let wel dit is geen win - win situatie, maar zoals Hans Goudsmit in de raadsvergadering ook heeft gezegd een keuze met zo min mogelijk verlies.

Een lastig dossier is tot een einde gebracht. Volgens mij slaakt iedereen een zucht van verlichting. Ook de bewoners die in de buurt wonen waar de kassen gebouwd gaan worden. We houden contact met hen en we zullen proberen de kassen zo in te passen dat de bewoners er zo min mogelijk last van zullen hebben.