Uit de koker van Albert

zondag, september 30, 2007

Wijkschouw


Gisterenmiddag was de wijkschouw in Sassenheim zuidwest. We hebben met twee groepen raadsleden door de wijken gelopen en met verschillende wijkbewoners gepraat over kleine en grote problemen in de wijk. We hebben heel wat klachten gekregen over de overlast van appel- en perenbomen aan de Vliegeniersweg en de Palfreniersweg. De bomen die daar zijn neergezet zouden geen vruchten mogen dragen. Een buurtbewoner met enige kennis van zaken wist aan te geven dat de geplante bomen altijd appels en peren geven en er zijn dus de verkeerde bomen neergezet. Elk jaar groien er appels en peren aan de bomen die op de auto's vallen. Als de appels en peren op straat liggen is er voor de kindern niets leukers dan er mee te gaan gooien met alle gevolgen van dien. Volgens mij is dit een probleem dat opgelost moet worden.

De verkeersproblemen op de Zandslootkade zijn al heel lang een doorn in het oog van de bewoners. Ook de gemeente Sassenheim heeft al diverse keren bezien of het verkeer anders akn worden ingericht. Ik denk dat het van belang is om de bouw van de oranjebuurt af te sluiten met een goed verkeerscirculatieplan. In mijn optiek moet er dan gewerkt gaan worden met eenrichtingsverkeer zoals ook in de Julianalaan al is gerealiseerd.

Veel bewoners in de Postwijk hebben aangedrongen op de aanleg van veel meer verkeersdrempels. Hoewel er geen sprake is van doorgaande wegen wordt er volgens de bewoners veel te hard gereden door de wijk. Dat zijn dus de mensen die zelf in de wijk wonen. Opvallend was trouwens dat in de Albert Plesmanlaan de drempel verlaagd is en nu helemaal niet meer werkt. Als de buurtbewoners niet aanspreekbaar zijn op hun gedrag in hun eigen wijk moeten we dat maar gaan afdwingen met verkeersremmende maatregelen.

Bij de school de startbaan is nog steeds geen veilige situatie voor de kinderen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat het de ouders zelf zijn die langs de school scheuren en geen rekening houden met lopende en fietsende kinderen. Maar vooral hier geldt dat er maatregelen genomen moeten worden. Mijn voorstel zou zijn het voetpad geheel voorzien van paaltjes. Nu staan die alleen bij de ingangen van de school. Daarbij zouden er meer zebra's aangelegd moeten worden in de nabijheid van de school.

Er waren ook nog opmerkingen over vreemde situaties die opgelost zouden moeten kunnen worden. Als voorbeeld het trottoir land de Vliegeniersweg in de richting van de Hoofdstraat houd opeens op.

Er zijn ook opmerkingen waar we minder aan kunnen doen. De uitrit van de Wildrijklaan is onoverzichterlijk. Dat klopt, maar daar is niets aan de doen. Behalve dan dat de bewoners die direct aan de Hoofdstraat wonen hun heg aanzienlijk zouden inkorten.

Het parkje naast Wildrijk is volgens de bewoners meer een hondenuitlaatplaats dan een speelterrein voor de kinderen. Hier zou je een keer goed naar moeten kijken. Het basketbalveldje zou in tact kunnen blijven. Er zou na moeten worden gegaan of de speeltoestellen die er staan wel geschikt zijn voor de kinderen die in de buurt wonen en je zou het terrein om het water heen open kunnen stellen voor honden. Zo krijg je een win win situatie.

Tot slot opmerkingen waar ik wel wat vraagtekens bij heb. Zo zou er verkeersoverlast zijn in de Wildrijklaan omdat automobilisten de straat in rijden die in de straten achter de wijk moeten zijn. Dit lijkt mij nou echt niet het grootste probleem in de wijk.