Uit de koker van Albert

dinsdag, november 06, 2007

Begrotingsraad

Het begrotingsdebat is probleemloos gevoerd. Er zijn een paar wijzigingen aangebracht. Wij hebben ingebracht dat we de toeristenbelasting niet zouden moeten afschaffen. Het is een behoorlijke inkomsten voor de gemeente en die kun je gebruiken om te investeren in toerisme en ontwikkeling van de Kaag. De rest van de raad was het niet met ons eens. Lidia van Kempen (oud raadslid uit Warmond) die campinghouder is sprak in met een nogal dramatisch verhaal hoe lastig en oneerlijk de toeristenbelasting is. Volgens mij sloeg haar verhaal kant nog wal, maar de rest van de raad en het college was het met haar eens.

We waren wel bejoorlijk eensgezind bij het schrappen van de extra OZB verhoging van 2% in 2008 en 2% in 2009. Deze verhogingen zijn niet doorgegaan. Daarmee blijft de OZB heffing in Teylingen een van de laagste. Wel een hele prestatie voor een gemeente die net heringedeeld is. In de meeste gemeente die heringedeeld zijn gaan de belastingen erg omhoog. In Teylingen is dat dus gelukkig niet zo en heeft de raad de financiƫn behoorlijk in de hand. Natuurlijk kan het altijd beter en zullen de rapportages ook nog beter moeten, maar je moet ook wat te wensen hebben.

Met Trilokaal hebben we nog een discussie gehad over verdere bezuinigingen. Trilokaal had berekend dat de personeelsbegroting nog flink gekort zou moeten worden en verwees daarbij naar een kader van de klankbordgroep uit 2005. Ik heb daarbij aangegeven dat we de drie college's van Warmond, Sassenheim en Voorhout een bezuinigingskader mee zouden moeten geven dat er op neer kwam dat de som van de personeelsbegrotingen van de drie gemeenten bijelkaar opgeteld zouden moeten worden en daar zou dan 5% vanaf gehaald moeten worden als kader voor de nieuwe personeelsbegroting. Trilokaal probeerde duidelijk te maken dat dit niet was gelukt. Ik ben echter van mening dat het weldeleijk is gelukt. Als je bedenkt dat in de tussentijd twee cao's voor het gemeente personeel zijn afgesloten en elk jaar iedereen een salarisperiodiek maakt dan kun je berekenen dat we heel dicht bij de 5% bezuiniging zijn uitgekomen. Daarbij heeft de opdracht wel gewerkt omdat er geen uitbreiding van het personeel heeft plaatsgevonden. Al met al een goed kader wat zoals nu blijkt goed heeft uitgewerkt.