Uit de koker van Albert

zaterdag, augustus 12, 2006

Bollenstreek in Bedrijf

Vanmorgen ben ik eerst naar de opening van Bollenstreek in Bedrijf geweest. Na de opening en de koffie heb ik van Kees Prins een zeer uitgebreide uitleg gekregen over de werkwijze van zijn prachtige bedrijf. De nadruk ligt bij het bedrijf van Kees op de teelt en export van hyacinten waar het bedrijf in gespecialiseerd is. Maar er worden ook narcissen en tulpen bewaard en verhandeld. Het bewaren van bollen is een zeer speciaal proces waar de temperatuur en vochtigheid een grote rol spelen.

Naar de politiek had Kees de opmerking dat besluitvormers te vaak niet weten wat zij doen. Als voorbeeld het bouwen in Noordwijk op prachtige hyacinten grond. Ik heb hier al eerder melding van gemaakt op mijn weblog. Hyacinten groeien alleen maar op zeer specialistische grond en proeven elders hebben niet de resultaten gegeven die nodig zijn. Weer grond onttrekken zou een grote aderlating zijn voor de sector. Verder gaf Kees aan dat er vanuit het gemeentehuis met minder wantrouwen naar de ondernemers gekeken zou moeten worden. Hij zou graag wat meer vertrouwen zien in de richting van de ondernemers.

In het bedrijf van Kees Prins was ook een tentoonstelling van de Historische Kring Voorhout. Piet Verdegaal heeft mij geïnformeerd over de vereniging en wist veel te vertellen over de historie van de bollenteelt en Voorhout. Het is een aanbeveling voor alle Voorhouters om donateur te worden van deze vereniging.

Ook een aantal andere bedrijven aan de Prinsenweg zijn nog open:
Firma Damen waar ook Borderscollies een demonstratie geven.
Firma Van de Vlugt waar ook nog een Imker uitleg geeft.
Bij firma Gijs Prins is kunstnares Therese Janson die haar kunsten vertoond.
Firma Kortekaas geeft inzicht in het telen in de toekomst.
En tot slot is ook de firma van Werkhoven aan de Engelselaan open en is daar ook de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond aanwezig.

Al met al is het aardig om één of meerdere bedrijven te bezoeken.