Uit de koker van Albert

zaterdag, april 01, 2006

Planschade

Door de opstelling van VVD en CDA in de gemeenteraad van donderdag 30 maart zijn de inwoners van Teylingen duurder uit om hun recht te halen. Planschade is een recht dat inwoners hebben als de gemeente instemt met plannen waar omwonende schade aan ondervinden. Inwoners die dat overkomt kunnen dan een beroep doen op planschade. Een onafhankelijk bureau berekend welke schade iemand heeft en geeft een advies hierover aan de gemeente. De schade is dan vaak een berekening van de waardevermindering van het huis door de plannen van de gemeente of een projectontwikkelaar.

Voor het indienen van planschade kan een drempel bedrag worden ingevoerd. De wet geeft een mogelijkheid van 300 tot 500 euro. Vrijwel alle gemeenten in onze regio hebben gekozen voor 300 euro. Maar de VVD en het CDA in Teylingen vonden dit niet ver genoeg gaan en hebben er samen voor gezorgd dat de inwoners van Teylingen 500 euro moeten betalen om een aanvraag planschade in te kunnen dienen. Joost Peetoom heeft diverse keren geprobeerd de argumenten van CDA en VVD duidelijk te krijgen waarom men dit nu op voor veel mensen zo'n hoog bedrag wilde stellen. Het antwoord bleef beperkt tot zo hoog mogelijk want dat voorkomt aanvragen.

Voor de PvdA was het uitgangspunt dat er wel een drempel zou mogen zijn, maar dat de drempel niet zo hoog zou moeten zijn dat inwoners van Teylingen gaan twijfelen of ze hun recht wel kunnen halen. U zult begrijpen dat deze maatregel slecht is voor de inwoners met een laag of midden inkomen. Maar ja daar houdt het CDA nooit zo veel rekening mee. Ik breng nog even in herinering dat toen ik wethouder Leo van Zon vroeg om uit te rekenen wat een kwijtschelding van gemeentelijke belastingen tot 110% van het bijstandsniveau zou gaan kosten Kees van Velzen van het CDA hier onmiddelijk kritische vragen over ging stellen aan mij.