Uit de koker van Albert

woensdag, augustus 26, 2009

Eendenkooi


Vanavond was de overdracht van de Sassemse Eendenkooi aan de Stichting Eendenkooi Warmond. De Sassemse eendenkooi ligt al sinds mensenheugenis aan de Menneweg in Sassenheim. Volgens de heer Désiré Karelse zou deze kooi wel eens de oudste kunnen zijn in Nederland. Hij heeft deze informatie van Piet Langeveld van de Stichting oud Sassenheim. Er zal nog nader onderzocht worden of deze kooi ooit in de 12de eeuw is opgestart. De formele ondertekening van de overdracht werd gedaan door Burgemeester Schelberg en de voorzitter van de stichting Bart van Konijnenburg. Beide stonden stil bij de vele uren vrijwilligerswerk die er al in de kooi zijn gaan zitten. Opvallend is dat ook voor deze klus weer veel mensen bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en van de oude kooi weer een mooie bezienswaardigheid te maken. In tegenstelling tot sommige landelijke politici beweren worden er geen eenden gevangen voor de consumptie, maar is de kooi open voor educatie. Schooljeugd en andere belangstellenden kunnen zien hoe er vroeger eenden werden gevangen. Daarbij is het een uniek stukje natuur aan de rand van de Kagerplassen. Dit opent natuurlijk weer perspectief voor de aanleg van kanoroutes, wandel en fietspaden naar en langs de eendenkooi. Vanuit de provincie wordt hier ook over nagedacht en zijn er contacten en ideeën om de eendenkooi het middelpunt te maken van recreatie en educatie. Door de raad is er een cheque van 5000 euro beschikbaar gesteld en die werd overhandigd door wethouder Bert Homan.



Mooi was ook dat de samenwerking tussen de directe buren en de kooiker goed is geregeld. Het afpalingsrecht is van de kooi afgehaald. Dit afpalingsrecht was nodig om rust rond de kooi te creeëren en dat betekende dat de boeren in de omgeving niets konden doen tegen de overlast van de vele ganzen in het gebied. Ook kwamen de boeren niet in aanmerking voor een vergoeding van het ruïneren van hun land door de ganzen. Dat is nu in goed overleg met elkaar opgelost. Van Burgemeester Schelberg kreeg boer Theo van de Plas letterlijk en figuurlijk het contract waarin is bepaald dat het afpalingsrecht is vervallen. Al met al wordt er weer een mooi stukje Teylingen in eren hersteld.

1 Comments:

  • At 4:14 p.m., Blogger Unknown said…

    De eendenkooi ligt al sinds mensenheugenis in Warmond, net als de Sassenheimse vuilstortplaats. De grens tussen Sassenheim en Warmond komt vanaf het noorden de Kooisloot in en loopt dan via de Menneweg naar de Spoorlijn/A44 en gaat daar naar het zuiden verder.

     

Een reactie posten

<< Home