Uit de koker van Albert

vrijdag, juli 11, 2008

Raadsvergadering

Gisteren direct naar de raadsvergadering. Naast de jaarrekening 2007 en de eerste rapportage voor 2008 hebben we gesproken over de nota vrijwilligersbeleid. Wij hebben met D66 nog gepleit voor extra voorlichtingover de rol van de vrijwilligersorganisatie in Teylingen. Vooral als het gaat over sociale activering, maatschappelijke integratie en inburgering. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat actief meedoen bij een vereniging, of op een andere manier de inburgering het beste gaat. Dat moet je eigenlijk als gemeente stimuleren. Daarnaast wilde wij nog een informele netwerkavond om vrijwilligers zelf kennis en kunde te laten uitwisselen. De extra (eenmalige) kosten van 25.000 euro hadden wij hiervoor graag op tafel gelegd. Hiervoor was echter geen meerderheid in de raad. Wel is afgesproken dat voor de begroting van 2010 onze punten nog een keer op tafel komen.

Tijdens de behandeling van de jaarrekening 2007 heeft Trilokaal nog geprobeerd om een publiciteitsstuntje neer te zetten. Er is namelijk een overschot en Trilokaal vindt dat de verhoging van de OZB terugbetaald moet worden aan de inwoners. Opzich natuurlijk een zeer sympathiek voorstel. Het vervelende is echter dat als je het overschot terugbetaald en bij tegenvallers volgend jaar weer extra verhoging moet vragen er per jaar grote verschillen gaan optreden in de hoogte vand e OZB. Dat teruggeven kost trouwens bijna meer dan het overschot zelf want per gezin krijgt men dan 11 euro terug berekende wethouder Van der Zon. Voor elk gezin een kreditnota uitschrijven kost meer dan dat het opbrengt want dat zal dan weer betaald moeten worden uit het overschot waardoor er feitelijk niets meer overblijft.
Wij hebben aangegeven meer te zien in geleidelijke verhogingen of verlagingen van de gemeentelijke lasten. Als je het geld terug wilt geven aan de inwoners doe dat dan door iets tastbaars extra te doen. Dus bijvoorbeeld wat extra geld naar speeltoestellen en dan aan te geven dat je dat kon doen omdat er een overschot was in 2007. Zo zijn natuurlijk nog wel meer voorbeelden te noemen.

Na afloop van de vergadering had ik nog even een discussie met Gerard van der Lubbe. Ik melde hem dat ik toch merk dat mijn eigen lastendruk in Teylingen omlaag is gegaan t.o.v. de lasten druk in Sassenheim. Ik heb het vanochtend voor de zekerheid nog even na gekeken. In 2004 betaalde ik voor een huis met een taxatiewaarde van rond 140.000 euro 508 euro per jaar.
In 2005 betaalde ik voor een huis met een taxatiewaarde van rond 300.000 euro (we zijn inmiddels verhuisd) 659 euro per jaar.
In 2006 betaalde ik 651 euro.
In 2007 betaalde ik 628 euro.
In 2008 betaal ik 639 euro.

Ik hou vol dat de gemeentelijke lasten de laatste jaren aanzienlijk minder zijn geworden. Ook t.o.v. de omliggende gemeenten zijn we relatief gezien minder gaan betalen. Als je daarbij een vergelijking maakt met gemeenten die te maken hebben gehad met een herindeling (meest gehoorde argument 'het wordt toch allemaal duurder') doet Teylingen het bijzonder goed.