Uit de koker van Albert

zondag, januari 20, 2008

Commissievergadering


Het was een niet al te drukke commissievergadering donderdag j.l. Een van de punten waar discussie over ontstond was het nieuwe wapen van Teylingen. Voorgesteld werd om aan te sluiten bij het familiewapen van adelijke familie Van Teylingen. De aanvraag van een gemeentewapen moet worden gedaan bij de Kroon. Voorafgaand daaraan moet advies worden gevraagd aan de Hoge Raad van Adel. Dat laatste is gebeurd.
Om aan te geven dat er een nieuwe generatie aan de macht kwam werden wapens voorzien van een Barensteel (de blauwe balk in de rode leeuw). Deze Barensteel is nu om aan te geven dat het gaat om een publiek orgaan (gemeente) en dat deze gemeente is samengevoegd uit drie dorpen. De schilddragers mogen worden toegevoegd omdat in onze gemeente "De heerlijkheid Warmond" ligt.
Het advies van de Hoge Raad van Adel was positief. Men maakte wel een opmerking dat de kleur van de Barensteel zowel in blauw als in metaal zilver voorkomt. Op basis van historische argumenten zou je kunnen kiezen voor de kleur zilver. Er zijn echter ook argumenten om juist niet te kiezen voor zilver, maar voor blauw. Juist omdat het hier gaat om een nieuwe gemeente (de nieuwe macht) en omdat blauw zowel in de wapens van Warmond en Voorhout sterk aanwezig was. Daarbij een speerpunt van de gemeente (water)recreatie. Een aantal insprekers hebben er voor gepleit om de kleur aan te passen aan zilver of wit. De vlag die wappert in en op de ruïne van Teylingen heeft een witte barensteel. Het wapen met de blauwe barensteel zou van al van een andere familie Van Teylingen zijn. Voor beide arumenten is wel wat te zeggen. We zullen dus in de raad definitief de knoop moeten doorhakken.