Uit de koker van Albert

vrijdag, juli 06, 2007

Kadernota

Gisterenavond hebben we een goed debat gehad over de kadernota 2008. In de kadernota staan de voornemens van het college voor 2008 en volgende jaren. Wij hebben als raad dan de mogelijkheid om te bepalen wat we werkelijk willen gaan doen en geven daarbij de financiƫle kaders.

Onze fractie heeft nogal aangedrongen op het op orde krijgen van de cijfers. Het afgelopen jaar waren er grote verschillen in de kwartaalrapportages. De ene keer hadden we grote te korte en dan weer grote overschotten. Ik heb het vergeleken met een zware berg etappe in de tour. Waar we diepe dalen (lees grote te korten) uit kwamen op hoge alpen (lees grote overschotten) om daarna weer keihard naar beneden te denderen naar grote te korten). Hier kan de raad niet goed op sturen. We moeten de komende tijd betrouwbaardere cijfers krijgen. Dat heeft het college ook toegezegd.

Gertrude heeft aangedragen dat de PvdA per 1 september een meldpunt WMO zal invoeren. Op dit meldpunt kan iedereen zijn klachten kwijt. Dat kunnen mensen zijn die niet goed bediend worden door de ISD of door de thuiszorg. Maar het staat ook open voor medewerkers in de thuiszorg die wantoestanden constateren. Wethouder Hollart heeft toegezegd dat hij in september al met tussen maatregelen wil komen omdat hij ook wel inziet dat het vaak niet goed gaat. Ook heeft Gertrude het initiatief genomen om een brief te sturen naar de Tweede Kamer om extra geld voor de Leo Kannerschool. We hebben het initiatief van de VVD om de tijdelijkheid voor deze school in Sassenheim om te zetten naar een definitieve school.

Joost heeft in de keuzes die toch moeten worden gemaakt aangegeven dat wij 27.000 euro voor een extra accountmanagers voor alleen ondernemers niet nodig achten. Natuurlijk kan het wel uit de huidige organisatie, maar we hebben er geen extra geld voor over. Andere fracties zijn met ons mee gegaan. Alle fracties waren het eens dat er niet bezuinigd mocht worden op onderhoud van speeltoestellen en speelterreinen.

Hans heeft doorgepakt op het op orde krijgen van het eigen huishoudboekje. Geen verhoging van de OZB zolang de zaken niet goed op orde zijn. Dit in tegenstelling tot het CDA die wel de OZB wilde verhogen. Om toch een sluitende begroting te kunnen krijgen heeft Hans ook ingebracht om nieuw beleid (bijv. recreatie) gefaseerd in te voeren. eerst beginnen met kleine zaken die met weinig geld te realiseren zijn en waar de inwoners van Teylingen ook direct de gevolgen van zien (opknappen strandje Koudenhoorn) en daarna pas de grotere zaken op te pakken. Dit kreeg brede steun in de raad.

We zullen de resultaten later in het jaar ontvangen. Die zijn dan verwerkt in de begroting voor 2008 en volgende jaren.