Uit de koker van Albert

vrijdag, maart 17, 2006

Commissie BFT

Gisteren in de commissievergadering zijn de OZB tarieven besproken. Zoals het er nu naar uitziet gaan alle inwoners van Teylingen volgend jaar minder betalen. Alleen de Sassenheimers iets minder minder dan de Voorhouters en zeker minder dan de Warmonders. Toegegeven dit komt door twee effecten:

1. Het wegvallen van de OZB voor huurders en voor een deel voor kopers (het zogenaamde gebruikersdeel)

2. De gescheide tarieven voor het rioolrecht.

Vooral het laatste is nog te danken aan de raad van Sassenheim die vlak voor de fusie een stokje heeft gestoken voor harmonisatie van het rioolrecht. Als dat was gebeurd dan waren de Sassenheimers ondanks het wegvallen van een deel van de OZB toch meer gaan betalen. Dat vind ik nog steeds een goede zet van de gemeenteraad van Sassenheim. Ook gezien de reacties van andere partijen hadden we als we dat niet hadden gedaan een groot probleem gehad in de totale lasten voor de inwoners van Sassenheim.

De gemiddelde lasten voor het bedrijfsleven gaan net als het eigenarendeel OZB voor inwoners wel wat omhoog. Dat heeft te maken met de verplichtingen die de afzonderlijke gemeenteraden van Sassenheim, Warmond en Voorhout al waren aangegaan. Dit heeft dus niets met de fusie te maken. Als de fusie niet was doorgegaan was het voor de drie afzonderlijke gemeenten nog duurder geworden.
Al met al denk ik dat er op dit moment een evenwichtig voorstel ligt van het college.

Als we volgend jaar de tarieven van het rioolrecht gaan harmoniseren dan zal er ook goed moeten worden gekeken naar de werkelijke kosten. Niemand heeft mij tot nu toe uit kunnen leggen waarom 1,3 miljoen inkomsten in Sassenheim niet kostendekkend zouden zijn en 7 ton in Voorhout wel kostendekkend zouden zijn. Dat moet door de ambtelijke organisatie maar eens goed worden uitgezocht alvorens we werkelijk gaan harmoniseren.