Uit de koker van Albert

zondag, mei 31, 2009

Commissie BFT

In de commissie BFT van afgelopen donderdag heb ik nog al wat opmerkingen gemaakt over de visie van holland Rijnland op de regionale visie op bedrijven terreinen. Natuurlijk allereerst met de opmerking dat wij geen bebouwing willen aan de oostkant van station Sassenheim (met de nadruk op Sassenheim). Dit is weliswaar voor een meerderheid van VVD en CDA als zoeklokatie voor bedrijventerrein voorgesteld, maar dat doe je natuurlijk niet zo maar. Het CDA wil er een bedrijventerrein zodat er meer sociale controle komt bij het station (onzin want dat heb je 's avonds nodig en dan is er niemand, rij maar eens 's avonds door jagtlust of voor de veerpolder) en de VVD wil bedrijven uit de veerpolder die eigenlijk te groot zijn uitplaatsen naar het stuk tussen de Wasbeeklaan en de Warmonderdam. De PvdA wil dat niet. We hebben de afspraak om tussen de kernen niet te bouwen en er gaat weer een stuk bollengrond verloren. Daarbij is het de eerste stap om richting de kaag de ruimte te gaan vullen met bedrijven. Immers huizen zijn niet mogelijk vanwege de aanvliegroute van Schiphol. Natuurlijk was er geen meerderheid in de raad om ons standpunt te steunen, de VVD en het CDA hielden vol dat het bouwen van een bedrijventerrein in het bollengebied mogelijk zou moeten worden.

Verder heb ik nog opmerkingen gemaakt die wel door een meerderheid werd gedeeld. Over de eigen zeggenschap van de gemeenteraad. De wethouder stelde steeds dat wij als raad de uiteindelijke zeggenschap hebben, maar het stond niet in het voorstel. Over het afstemmen buiten de regio, bijvoorbeeld met de Haarlemmermeer waar veel gemakkelijker bedrijverterreinen gevestigd kunnen worden. ook over de grote leegstand van katoorruimte in de regio Amsterdam - Rotterdam, dus geen nieuwe kantoren bouwen in de regio Holland Rijnland. In het stuk werd gesteld dat meervoudig grond gebruik de aandacht heeft. Wij hebben aangegeven dat dit een uitgangspunt zou moeten zijn. Dus geen grote parkeerterreinen meer bij bedrijven, maar onder de grond parkeren en daarboven op het bedrijf of meerdere bedrijven. Dit scheelt aanzienlijk in de ruimte. Trilokaal stelde voor om bij het bedrijventerrein Sassenheim zuid extra sportvelden te kunnen aanleggen i.p.v. bedrijven. Op zich hebben wij daar geen moeite mee en steunen hierin Trilokaal

Een ander belangrijk punt was dat wethouder Bert Homan weer een voorstel terug heeft moeten nemen omdat het niet volledig en onzorgvuldig was opgesteld. Bert wilde een nieuwe duiker plaatsen in de Kooisloot om zo de kano route te verbeteren, maar hij was vergeten dat er ook nog een ander zeer laag bruggetje was waar kano's niet onderdoor kunnen. Met dank aan de oplettendheid van Rose Marie Keizer trouwens. Daar komt bij dat het geheel 75.000 euro kost en we geen zicht hebben op andere zaken die nog gerealiseerd moeten worden. Elsbeth bood namens de PvdA Bert nog even de mogelijkheid om zijn voorstel zelf terug te nemen toen de informatie bekend werd dat hij gewoonweg een brug vergeten was. Maar Bert hield vol en dat betekende dat de raad hem terugfloot. Ik merk een groeiende irritatie als weer een voorstel van Bert aan de orde komt in de fractie. Dat merk ik ook bij andere fracties. Alleen zijn eigen VVD blijft Bert steunen. Ik heb het gevoel dat als dit zo doorgaat die steun ook een keer gaat stoppen.

We hebben ook nog de jaarrekening 2008 behandeld. Er is best veel gedaan in 2008 als je de jaarrekening doorleest. Toch is er een overschot van 2,6 miljoen euro. Als we die allemaal op de bank zetten wordt het saldo van de gemeente te hoog. De raad heeft aangegeven dat er niet meer dan 10% van de begroting op de bank mag staan en daar gaan we dik over heen. Wethouder Leo van der Zon kwam met het voorstel om de criteria aan te gaan passen. Ik heb aangegeven daar niet veel voor te voelen en het geld dat over is te gaan besteden in de dorpen. Dus ga buurten opknappen, wegen verbeteren en leg fietspaden aan. Aan oppotten willen wij niet meedoen.