Uit de koker van Albert

zondag, januari 27, 2008

Bezoek

Gisteren was ik op een regionale bijeenkomst van de PvdA in Holland Rijnland. Wethouders, raadsleden en afdelingsbesturen uit heel Holland Rijnland waren aanwezig om te praten over ruimtelijke ordening in relatie met milieu. Met minister Jaqueline Cramer hebben we een dicussie gehad over enerzijds de druk op de ruimte (10.000 huizen bouwen) in de regio en anderszijds de ontbrekende infrastructuur (wegen en openbaar vervoer).

Vanuit elke fractie is aangegeven welke lokale problemen er zijn en waar de mogelijke oplossingen ook in regionaal verband of zelfs landelijk zitten. In eerste instantie had de minister het idee dat partijgenoten nogal van standpunt verschilden. Toch zijn er een groot aantal gemene delers te vinden in de standpunten van alle gemeenten. Over de inversteringsstrategie is iedereen het wel eens. Dat Voorschoten moeite heeft met de aanlag van de Rijnlandroute is begrijpelijk en moeten we niet wegpoetsen, maar we moeten zien waar ook Voorschoten zich in kan vinden. Aan de andere kant moet Voorschoten zich volgens mij dus niet afzetten tegen de aanleg van de weg maar vooral met de rest van heel Holland Rijnland druk zetten in Den Haag om de weg zo aan te leggen dat iedereen zich er in kan vinden. De minister heeft toegezegd dat ze hier absoluut nog een keer naar zal kijken.
Verder was iedereen het wel eens over de aanleg van de Rijn en Gouwelijn, de ontwikkeling van de Greenpoort Bollenstreek en de aanleg van een ontsluiting in oost - westelijke richting aan de noordkant van de regio (Noordwijkerhout, Hillegom, A44, A4).

Ook is opvallend dat vrijwel alle fracties aangaven dat we vooral moeten sturen op het openhouden van de openruimte tussen de dorpskernen. Behalve tussen Katwijk en Leiden waar huizen en bedrijventerreinen moeten komen. Leiden gaf ook aan dat ook de PvdA een bedrijventerrein wil aanleggen in de Oostvlietpolder. Ik zelf vind dat jammer. Het is een mooie polder en voor het doel, een bedrijventerrein voor bedrijven waar banen moeten komen voor mensen met een lagere opgeleiding, hoef je het volgens mij ook niet te doen. Want zodra je dat soort bedrijven gaat opzetten heb je onmiddellijk busjes vol met Polen voor de deur. Die dus ook weer moeten wonen en zo is het kringetje weer rond.

Er zijn vanuit alle fracties ook wel zaken aangegeven over het openbaar vervoer. Het is in onze regio volstrekt onvoldoende en geen goed alternatief voor de auto. Joost, die namens de PvdA Teylingen een presentatie gaf, heeft ook nog een keer de aandacht gevraagd voor de stedenbaan en dus het station Sassenheim. Ook was iedereen het er over eens dat er meer ruimte voor fietsers moet komen.

Natuurlijk zijn we ook nog even aan het netwerken geweest. We hebben een afspraak gemaakt met de PvdA Katwijk en de PvdA Oegstegeest om verder te praten over het kassengebied en mogelijk ook andere zaken. Ook is afgesproken dat er meer van dit soort bijeenkomsten zullen komen. Mark Witteman (wethouder in Leiden) heeft aangegeven dat hij met een groepje de organisatie wel vorm wil gaan geven.