Uit de koker van Albert

zaterdag, oktober 07, 2006

Holland Rijnland

Er is donderdag in de commissie Bestuur Financiën en Toerisme een duidelijk signaal afgegeven in de richting van de regio Holland Rijnland.

Holland Rijnland wil dat alle betrokken gemeenten geld stoppen in een grote pot om daar een aantal regionale problemen mee op te lossen. Op zichzelf niets mis mee omdat als dat op deze manier wordt gedaan de regio veel meer steun (geld) van de provincie en het rijk krijgt. Doen dus, zou iedereen op het eerste gezicht zeggen. Toch zitten er behoorlijke haken en ogen aan. Want alle investeringen die worden voorgesteld zitten in de as Leiden Katwijk en er zit geen enkel project in het noorden van de regio. Dat betekent dat de inwoners van Teylingen 10 miljoen euro moeten meebetalen aan de ontwikkeling van de as Leiden Katwijk en daar zit dus het probleem. Ik kan niet uitleggen dat onze inwoners lasten verzwaring krijgen omdat er zonodig projecten moeten worden opgestart die een betere verbinding tussen Katwijk en Leiden en de A44 en de A4 zullen realiseren.
Voorstanders zeggen, maar daar hebben inwoners van Teylingen toch ook profeit van als ze sneller van de A44 naar de A 4 kunnen rijden? Ik bestrijd dat. Dat is namelijk wel waar als je niet nog een keer 5000 - 7000 woningen in Valkenburg erbij gaat bouwen. Dan is elke investering die je doet nodig om het nieuwe verkeer op te vangen en staan we dus weer allemaal in de rij om naar ons werk te gaan. Conclusie is dus wel dat het nodig is, maar moeten wij dan meebetalen? Dat is de vraag.

Wij zouden graag zien dat een aantal projecten van de gemeente Teylingen zouden worden toegevoegd. Als voorbeeld: de aanleg van de noordelijke randweg rond Voorhout, de aansluitingen op de A44, de op en afrit bij AKZO (levensgevaarlijk) het station Sassenheim. Dit zijn problemen waar onze inwoners dagelijks mee te maken hebben en ook een regionaal probleem zijn. Zeker als Noordwijk en Noordwijkerhout nog huizen gaan bouwen. Dan wordt de file op de Leidsevaart binnenkort dagelijk omgeroepen op de radio.

Het signaal is volgens mij duidelijk afgegeven en was raadsbreed. Op 1 november is er een bijeenkomst van Holland Rijnland. Daar zullen we het nog een keer dunnetjes over doen! Als er geen projecten voor Teylingen worden bijgevoegd kunnen wij niet meebetalen, want dan moeten wij onze eigen problemen oplossen. Je kunt het geld maar op één manier uitgeven.