Uit de koker van Albert

zaterdag, juni 24, 2006

Kadernota

Donderdagavond hebben we in de gemeenteraad lang gediscusieerd over de fianciƫle situatie van de gemeente Teylingen. De PvdA deelt de zorg van het college dat er goed bezien moet worden wat nu wel en wat nu niet moet worden gedaan. Er dreigt immers een te kort van 2 miljoen euro in 2007. Pas op de plaats en heroverwegingen bij de uitgaven van geld zijn hard nodig.

De PvdA kan zich vinden in zaken als niet aanleggen van een rotonde bij de Warmonderweg, De Menneweg in Sassenheim niet voorzien van klinkers, maar het asvalt vervangen, enz. Joost Peetoom zei tegen mij; "de gouden randjes mogen er af" en daar is de hele fractie het mee eens.

Wij steunden het college die een werkgroep alle begrotingsposten en uitgaven die daar aan verbonden zitten nog eens een keer onder de loep neemt en kijkt waar evenetuele bezuinigingen mogelijk zijn. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of en zo ja welke bezuinigingen dan worden doorgevoerd. Dat moet dan gebeuren voor de begroting van 2008.

De PvdA heeft aangegeven dat er niet bezuinigd mag worden op welzijn (armoedebeleid, jongerenbeleid en seniorenbeleid). Ook willen wij niet dat er bezuinigd wordt op de groenvoorziening. Ook wij vinden dat de vormen van subsidies geharmoniseerd moeten worden, want elke kern heeft nu nog zijn eigen subsidie beleid, maar dat verenigingen daar snel bij betrokken moeten worden. Die toezegging hebben we van de wethouder gekregen. Was hij eerst nog bang voor Poolse Landdagen, nu wil hij de verenigingen geclusterd betrekken bij het tot standkomen van het nieuwe beleid. Dit is trouwens precies wat we ook te horen hebben gekregen van de besturen van de voetbalverenigingen. dus prima inbreng van de PvdA.

Wij hebben ook ingebracht dat naar het zoeken van bezuinigingen dat eigenlijk zou moeten gebeuren volgens een drietrapsraket:
1 zoeken naar uitgaven die niet direct nodig zijn,
2 zoeken naar extra inkomsten zonder verhoging van belastingen (ozb)
3 als dit alles niet helpt dan pas zoeken naar verhoging van belastingen (ozb)

Vrijwel alle partijen konden zich in ons voorstel vinden, behalve de VVD die wil absoluut niet dat de ozb extra (buiten de inflatie) wordt verhoogd. Ik ben wel benieuwd waar de VVD dan op wil bezuinigen als we echt geld te kort hebben.