Uit de koker van Albert

donderdag, november 23, 2006

Verkiezingsdag

Het is woensdag 22 november 2006 en van mij had het de dag met de hamer mogen worden voor het huidige kabinet met daarbij een versterking van de PvdA omdat het in Nederland zeker socialer moet. De hamer voor het huidige kabinet is wel gekomen, maar zeker niet zo hard aangekomen als ik had gehoopt. Dat het socialer zal moeten is duidelijk omdat de SP een klinkende overwinning in zijn zak heeft zitten. Maar hoe nu verder. Het zou de PvdA sieren als men zou stellen dat ze een stapje terug doen en de SP regeringsverantwoordelijkheid te gunnen. Het zou Wouter Bos sieren als hij bij zichzelf te raden zou gaan over zijn positie en de positie van zijn adviseurs. We zijn al weer snel vergeten dat een half jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen de PvdA om en nabij de 60 zetels zou hebben gehaald. De partij is door een slechte landelijke campagne, waar ik al eerder kritiek op heb gehad, gehalveerd t.o.v. de gemeenteraadsverkiezingen. Mijn voorspelling van enige tijd geleden is uitgekomen. De enige plek voor Wouter Bos is vise premier onder Jan Peter Balkenende.

De PvdA heeft de oppositieleidersrol de afgelopen vier jaar niet waar kunnen maken. Dat heeft Jan Marijnissen wel gedaan en wordt daar nu voor beloond.

Het CDA is weer de grootste partij. Het geheugen van mensen is slechts kort. Vier jaar lang is er gemopperd op het kabinet balkenende die de economische krisis onnodig groter heeft gemaakt en een VVD programma heeft uitgevoerd met vooral marktwerking wat dodelijk is voor de zorg en het onderwijs. We hadden twee jaar geleden de grootste vakbondsdemonstratie ooit omdat het kabinet vindt dat we veel langer moeten gaan werken. In het verkiezingsprogramma van CDA, VVD en D66 stond daar vier jaar geleden niets over in. Maar ja het geheugen van mensen is kort en in de campagne van de PvdA is het niet aan de orde geweest.

De formatie zal moeilijk worden, want met in het achterhoofd de afrekening met D66 zullen slechts weinig partijen bereid zijn om het kabinet Balkenende 4 aan een meerderheid te helpen. Alleen Wilders zette zich gisteren al in de etalage.